Checklijst
Leverancierselectie: waar moet u op
letten? Bedrijfsomvang P Omzet,
aantal werknemers Ervaring P Hoe lang bestaat de leverancier al, hoeveel soortgelijke projecten heeft men al uitgevoerd?
Sluit de klantenlijst aan op uw eigen branche, zijn er overeenkomsten te ontdekken, heeft u er bezwaar tegen als men een concurrent al als klant heeft?
Voert het bedrijf zelf alle werkzaamheden in eigen beheer uit? In geval van onderaannemers: eindverantwoordelijkheid bij opdrachtnemer. Toeslag niet hoger dan 15% op uurtarief onderaannemer.
Pas op voor projectaannemers die zelf nauwelijks kennis in huis hebben. In theorie kan dit weliswaar goed werken, maar in de praktijk dikwijls niet.
Hoeveel ervaring en waarmee? Trek na of kennis en ervaring op de volgende gebieden in huis is ~ marketing ~ communicatie ~ IT (ook backoffice kennis, niet alleen kennis over e-Business technologie) ~ E-Businesscultuur ~ Organsatie-/cultuurveranderingen ~ Vormgeving ~ Interaction design
gerelateerde projecten? Wie worden de personen die op uw project werken en wat is hun achtergrond?
Probeer het projectteam te ontmoeten voor het project start. Problemen ontstaan in elk e-Businesstraject en de kans op correct oplossen van problemen is vaak een kwestie van elkaar wat ruimte gunnen en "klikken" met elkaar.
Oorsprong bedrijf & Allianties P Is het een bestaand of relatief nieuw bedrijf, heeft men oorspronkijk ervaring met marketing/communicatie- of IT- of organsatievraagstukken? Vanzelfsprekend is de oorsprong van het bedrijf een belangrijke indicator voor de sterke, maar ook vaak voor de zwakke punten van het bedrijf. Heeft het bedrijf hechte allianties met andere aanbieders, waardoor aanvullende toegevoegde waarde geleverd kan worden?
Welke deel van de omzet komt nu of in de toekomst uit e-Business gerelateerde activiteiten? Welke activiteiten heeft men voor de langere termijn gepland? Hoe wordt de financiële continuïteit van het bedrijf zoveel als mogelijk gegarandeerd? Hoe wordt de continuïteit van de dienstverlening zoveel als mogelijk gegarandeerd bij bijvoorbeeld ziekte of verloop?
De ontwikkelde site dient / applicaties dienen in principe 24 uur per dag beschikbaar te zijn voor gebruik. Door de keuze van technologie, de componenten, de architectuur van het netwerk en de kwaliteit van de beheerorganisatie dient niet-beschikbaarheid door het falen van gemeenschappelijke onderdelen van de infrastructuur zoveel mogelijk voorkomen te worden.
De diensten dienen een hoge mate van betrouwbaarheid te garanderen en robuust te zijn ten aanzien van oneigenlijk gebruik en/of al dan niet bewust veroorzaakte overbelasting.
De diensten dienen schaalbaar te zijn. Hieronder wordt verstaan dat de capaciteit en prestaties snel en met geringe kosten aangepast kunnen worden aan een groeiende vraag.
De diensten dienen toekomstvast te zijn. Dit betekent onder meer dat nieuwe technologieën soepel geïntroduceerd kunnen worden en dat de diensten worden aangepast als ontwikkelingen in standaarden of technologie dat noodzakelijk of wenselijk maken. De dienstverlener dient zich blijvend actief te oriënteren op nieuwe ontwikkelingen in data- en telecommunicatie en de toepassingen daarvan.
Het project dient uitgebreid te kunnen worden met nieuwe diensten, ook als deze van andere aanbieder(s) betrokken zouden worden.
Het project dient gebaseerd te zijn op technologie (hardware en software) die zich in de praktijk heeft bewezen in vergelijkbare situaties van gebruik.
Alle wijzigingen dienen gerapporteerd en gedocumenteerd te worden.
Alle prestaties van de host computer en de verbinding met het E-Business dienen gemeten en gerapporteerd te worden. Zorg voor testgegevens m.b.t. de verbindingssnelheid en de bereikbaarheid van de hostcomputer op verschillende dagen van de week en verschillende momenten van de dag voor verschillende systemen en internet-browsers.
Opgetreden problemen en fouten dienen gerapporteerd te worden alsmede de ondernomen actie(s).
Gebruikersondersteuning - Is er een helpdesk aanwezig, hoe lang is die helpdesk geopend? Is er een calamiteitennummer met 24 uur/7dagen per week aanwezigheid?
Het is wel belangrijk om beschikbaarheid en kosten tegen elkaar af te wegen: 24/7 service = duur, maar is die beschikbaarheid wel noodzakelijk?
Welke firewalls gebruikt men? Organisatorische maatregelen? Beveiliging van de ruimte waar de hostcomputer staat? Hoe beveiligd tegen onbevoegde toegang?
Beveiliging is zeker niet alleen een technische aangelegenheid. Minstens zo belangrijk zijn de procedurele en organisatorische beveiligingsmaatregelen
Laat de beveiliging checken door onafhankelijke experts.
Welke oplossingen biedt men voor het beheer van content, lay-out, design, techniek van een complexe site?
Laat de leverancier voorbeelden geven van dergelijke implementaties en vraag naar referenties. Werk zelf eens met zo'n systeem.
Hoe zijn de werkzaamheden en eventuele-software ontwikkeling gedocumenteerd?
Laat de leverancier voorbeelden geven van dergelijke documentatie. Checklist Leveranciersselectie 1 juni 2001
Beschrijving van de procedures die de leverancier hanteert bij het project. Beschrijving van rollen en taken/verantwoordelijkheden, projectmanagement, escalatieprocedures, projectplanning, wijze van rapportage (zowel tussentijds als na oplevering), opleveringsprocedure.
De kosten die voor het leveren van de diensten in rekening worden gebracht dienen marktconform te zijn, zowel nu als in de toekomst.
Vraag om een duidelijk tarievenoverzicht, waarin een duidelijke opsomming van activiteiten en bijbehorende tarieven wordt gegeven. Maak ook afspraken over reiskosten.
Werkt men op projectbasis ('fixed fee') of op dienstverleningsbasis (nacalculatie)? Is 'fixed price' offerte mogelijk? Is offerte met bepaalde bandbreedte mogelijk (onder- en bovengrens)? Als er wordt gewerkt op nacalculatiebasis, is het dan ook mogelijk vooraf een voldoende onderbouwde prijsindicatie af te geven (urenschatting plus bijbehorend uurtarief)? Is het mogelijk prestatieprikkels in de overeenkomst op te nemen (soort bonus-malus regeling)? Hoe vindt de facturering plaats? Deel vooraf, maandelijks, enz.?
ideeën en ontwerp Onder welke juridische voorwaarden vindt levering van diensten en producten plaats? Inspanningsverplichting of resultaatverbintenis? Wie is de eigenaar van teksten/ontwerp/concepten en programma’s (gebruikelijk voor bepaalde programma’s is dat deze eigendom zijn en blijven van de programmeur omdat ze dit zoveel als mogelijk hergebruiken). Zijn er regelingen voor de deponering van broncode (ESCROWovereenkomsten e.d.)? Wat zijn de kosten van een dergelijke regeling?
|