Duiken
 1. Check je fysieke en mentale conditie: een verkoudheid, een conflict op je werk of problemen thuis kunnen een aardige impact hebben op je incasseringsvermogen. Als je niet lekker in je vel zit, ga dan geen heftige duiken maken (en op de Noordzee kan het soms best heftig zijn).
 2. Ga na wanneer je voor het laatst hebt gedoken. Als dat drie maanden geleden in Egypte was, is het verstandig om eerst maar eens in Vinkeveen of de Oosterschelde je vaardigheden en je uitrusting te proberen.
 3. Dat geldt ook als je nieuwe spullen hebt. Een nieuw (droog-)pak? Een ander stabjack? Dubbel tien? Nieuwe computer of automaat? Probeer ze eerst eens op je gemak uit in Vinkeveen zodat je blindelings weet hoe alles werkt en waar eventuele problemen door kunnen ontstaan.
 4. Pak ruim tevoren al je spullen in, zodat je niet op het laatste moment alles bij elkaar moet graaien; gebruik daarvoor een checklijst.
 5. Denk ook aan drinken en tabletjes tegen zeeziekte.
 6. Neem voldoende warme kleding mee, ook als ze 25 graden voorspellen!
 7. Leg een paar handdoeken klaar.
 8. Stop iets te lezen in je tas.
 9. Vergeet je slaapzak en kussensloop niet.
 10. Kijk of je lamp is geladen (oplader meenemen).
 11. Controleer of je fles is gevuld (minimaal een 12 liter, ook als je altijd met een 10 duikt).
 12. Zorg voor voldoende lood (zeewater vraagt iets meer lood).
 13. Neem reserveonderdelen mee (hielbandje, o-ring et cetera).
 14. Bespreek met je buddy van tevoren de procedures door; weet wat je aan elkaar hebt.
 15. Op de Noordzee kun je prachtige onderwateropnames maken, maar een camera vraagt wel extra aandacht. Zeker bij hoge golfslag, slecht zicht of stroming is dat niet erg aan te raden.
 16. Overschat jezelf niet: je gebruikt meer lucht dan je denkt, bent sneller moe en in paniek en de Noordzee is erg groot met veel golfen en stroming.